Savjeti > Anestezija i bezbolni zahvati

 

Pojam bezbolnog zahvata kod pacijenata obično izaziva strah od injekcijske igle i bolova.

Definicija anestezije

Anestezija znači gubitak osjeta, međutim ova se riječ koristi i kao naziv za gubitak osjeta boli ili samo gubitak svijesti ili oboje zajedno. I svijest i bol su funkcije središnjeg živčanog sustava te se od anestetičnog sredstva očekuje da deprimira obje funkcije prema potrebi. Anestetično sredstvo pri tom ne bi smjelo djelovati štetno na tjelesne organe. Međutim, takvo idealno anestetično sredstvo još uvijek ne postoji.

Postupak kojim se postiže anestezija uvijek je reverzibilan, povratan - nakon prestanka djelovanja anestetika sve funkcije živčanog tkiva moraju se vratiti u normalno stanje. Lokalna anestezija se postiže lijekovima, anesteticima, koji zaustavljaju provođenje impulsa kroz živce one regije koju je potrebno anestezirati. Kod ove vrste anestezije je očuvana svijest.

Tri su načina izvođenja lokalne anestezije:

  1. Površinska anestezija - postiže se primjenom anestetika samo na sluznice (gel , sprej.. )
  2. Infiltracijska anestezija se postiže uštrcavanjem lokalnog anestetika pod kožu ili u tkivo u okolini mjesta gdje je potrebna anestezija
  3. Provodna lokalna anestezija se postiže uštrcavanjem lokalnog anestetika u predio živca ili snopa živaca koji su zaduženi za dovođenje osjeta iz cijele regije.

Najvažnije je napomenuti da anestezija u dentalnoj medicini nije bezbolan zahvat, ali pravilnom manipulacijom i kod suradljivog pacijenta može biti gotovo potpuno bezbolan.