Savjeti > Karijes bočice

 

Karijes bočice

Vrlo često nam se javljaju roditelji čije djeca predškolske dobi trpe velike bolove i prerano gube zube. "Imao je smeđe naslage u obliku vodoravnih crta i onda su se zubići jednostavno smrvili"…

Karakteristična slika " karijesa bočice " ili " cirkularnog karijesa " nastaje nakon konzumiranja zaslađenih napitaka prilikom odlaska na spavanje i kroz noć.

Karijes bočice u ranom stadiju prepoznat ćete kao mutno bijele mrlje, a kasnije i linije uz vrat zuba, blizu zubnog mesa. Najčešće su zahvaćeni gornji prednji zubi. Na donjim zubima se rjeđe pojavljuje jer su oni zaštićeni jezikom koji zajedno sa slinom uklanja ostatke hrane i tekućine.

U kasnijoj fazi nastaju sitna udubljenja koja se spajaju i šire kružno oko vrata zuba i ne daju veće simptome. Širenjem karijesa u dublje slojeve zuba sve do pulpe ( živca ) mogu nastati upale, bolovi, oticanje, a posljedica velikih defekata je pucanje krune pa tako ostaju samo crni korjeni. Radi se zapravo o kombinaciji čimbenika. Visoka koncentracija šećera, smanjeno lučenje sline koje je normalno kroz noć i smanjeno samočišćenje zbog smanjene funkcije jezika tijekom noći. Problem, dakle nije sama bočica, već tekućina u njoj uz koju dijete zaspi.

Preporuka je nakon konzumiranja zaslađene tekućine bilo koje vrste djetetu oprati zubiće a uspavljivanje odraditi bez flašice.

Posljedice karijesa bočice

Karijes bočice može ostaviti posljedice na mliječnim, ali i na trajnim zubima. Karijesom razoreni zubi bole, tkivo oko njih otiće, a postoji i opasnost od oštećenja zametaka trajnih zuba. Zbog raspadanja krune zuba otežan je i nejasan govor, a trajno može doći i do poremećaja u izgovoru određenih glasova kao što su R, S, V, Z. Prerani gubitak mliječnih zuba može uzrokovati da trajni zubi bez " mliječnog orijentira " izrastu krivo položeni. Razorene krune mliječnih zuba onemogućavaju kvalitetnu prehranu djeteta pa je moguće i zaostajanje u rastu.