Savjeti > Nepodesne navike

 

Tijekom života iz raznih razloga kod čovjeka se razvijaju navike koje odstupaju od " normale" . Pod takve nepodesne navike u odrasloj dobi spadaju npr. hrkanje, noćno škripanje sa zubima.

Nepodesne navike djece

U dječjoj dobi nepodesne navike su one navike koje dovode do poremećaja u građi čeljusti ili položaju zuba. U ovu grupu ubrajamo dudu varalicu iznad prve godine života, dudanje palca i sl.

Iako je sisanje korisno i umirujuće učinak za dijete, nije dobro ako ga dijete prakticira nakon četvrte godine života. Ako dijete ne prestane sisati do nicanja trajnih prednjih zuba ( niču oko šeste godine ), sisanje se smatra nepodesnom navikom. U toj dobi ono može uzrokovati ozbiljne probleme u rastu čeljusti, postavi zuba i obliku nepca, kao npr. otvoreni zagriz, visoko nepce itd.

Sisanje je najčešća nepodesna navika kod djece, ali na razvoj čeljusti loše utječu i neke druge loše navike poput grizenja jezika, disanja na usta, nepravilnog položaja prilikom spavanja i dr.

Učestalim i dugotrajnim grizenjem jezika ispunjava se prostor između gornjega i donjega zubnog niza što dovodi do nastanka otvorenog zagriza pri kojem se zubi gornjega i donjega zubnog niza ne mogu dodirnuti.